29 Μαρ 2013

Κατασκευής ανεμογεννήτριας από τους μαθητές του ΣΤ'1

Από την αρχαιότητα ο άνθρωπος προσπάθησε να ¨δαμάσει¨ τον άνεμο και να τον χρησιμοποιήσει προς όφελός του. Για αιώνες η κίνηση των πλοίων στηριζόταν στη δύναμη του ανέμου. Οι ανεμόμυλοι υπηρέτησαν για πάρα πολλά χρόνια τον αγροτικό τομέα, είτε για να αλέθουν, είτε για να αντλούν νερό από τα πηγάδια.
Στη σύγχρονη εποχή άρχισε να αναπτύσσεται το ενδιαφέρον εκμετάλλευσης του ανέμου για την παραγωγή Ηλεκτρικής Ενέργειας με ανεμογεννήτριες, ως αποτέλεσμα της πετρελαϊκής κρίσης αλλά και της μόλυνσης του περιβάλλοντος από την εκτεταμένη και αλόγιστη χρήση μη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Οι ανεμογεννήτριες, όπως και κάθε γεννήτρια, οφείλουν τη λειτουργία τους στους Michael Faraday και Joseph Henry, που ανεξάρτητα ο ένας από τον άλλο, απέδειξαν πως όταν ένας μαγνήτης περιστρέφεται μέσα σε ένα πηνίο προκαλεί τη ροή ηλεκτρικού ρεύματος.
Η πρώτη ανεμογεννήτρια κατασκευάστηκε από τον James Blyth το 1887. Την ηλεκτρική ενέργεια που παρήγαγε την χρησιμοποίησε για τη φωταγώγηση της εξοχικής του κατοικίας. Από τότε κατασκευάστηκαν πολλά είδη ανεμογεννητριών για να φτάσουμε σ’ αυτές που γνωρίζουμε μέχρι σήμερα.
Εμείς αποφασίσαμε να κατασκευάσουμε μια ανεμογεννήτρια οριζόντιου άξονα χρησιμοποιώντας διάφορα υλικά που είχαμε στη διάθεσή μας. Η διαδικασία αυτή μας βοήθησε να κατανοήσουμε περισσότερο τις αρχές λειτουργίας των αιολικών μηχανών και να έρθουμε σε επαφή με την τεχνολογία που απαιτείται για την κατασκευή τους.