19 Μαρ 2014

Σχολική Βία- Αποδοχή Διαφορετικότητας








«Ο κόσμος μας είναι γεμάτος με διαφορετικούς ανθρώπους κι αυτό τον κάνει να είναι όμορφος», ανακάλυψαν τα παιδιά του 37ου Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου μέσα από σχετικά λογοτεχνικά βιβλία που επεξεργάστηκαν ποικιλοτρόπως στις τάξεις με τη βοήθεια του/της δασκάλου/ας τους. Κι αφού κατέγραψαν τα συμπεράσματά τους, τα ανακοίνωσαν σε ειδική «Τηλεοπτική Εκπομπή για τη Διαφορετικότητα των Ανθρώπων», που ετοίμασαν οι μικροί «Δημοσιογράφοι, Γονείς, Δάσκαλοι, Μαθητές, Γιατροί» των τμημάτων Γ3 και Ε3.
Στη «ζωντανή» αυτή εκπομπή της 6ης Μαρτίου 2014, μέσα από τις κατάλληλες ερωτήσεις των «έμπειρων Δημοσιογράφων»,  αναδείχτηκαν τα σημεία διαφοράς των ανθρώπων (φυλή, φύλο, γλώσσα, θρησκεία, απόψεις, περιουσία, χώρα καταγωγής, εμφάνιση, κατάσταση, ιδιαίτερες ανάγκες, φυσικές ικανότητες, προσωπικότητα, σκέψη, ενδιαφέροντα, τύπος νοημοσύνης, τρόπος ζωής, επίδοση στα μαθήματα ή σε δραστηριότητες, γνωστικές δομές και λειτουργίες). Επίσης προβλήθηκαν βίντεο και ακούστηκαν σχετικά τραγούδια.
            Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η συμμετοχή της κοινωνικής λειτουργού του Σχολείου μας η οποία, συνοψίζοντας τα συμπεράσματα της «εκπομπής» αναφέρθηκε και στο θέμα του σχολικού εκφοβισμού λέγοντας ότι η αποδοχή της διαφορετικότητας οδηγεί στην εξάλειψη της βίας από τα σχολεία και κατέληξε: «Είμαστε όλοι διαφορετικοί, αλλά με τα ίδια συναισθήματα», «γι’ αυτό ας προσπαθήσουμε να μπούμε στη θέση του άλλου πριν πράξουμε οτιδήποτε», «να καταλάβουμε πώς νιώθει όταν εμείς τον απορρίπτουμε ή τον πονάμε ή τον φοβίζουμε με τις πράξεις και τα λόγια μας».
 Την εκδήλωση έκλεισαν τα παιδιά του ΣΤ1 τα οποία παρουσίασαν με παντομίμα συχνές σκηνές σχολικής βίας την οποία και καταδίκασαν!