30 Μαρ 2018

ΜΕΤΑ ΒΑΪΩΝ ΚΑΙ ΚΛΑΔΩΝ ...ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ERASMUS+


Συχνά η παράδοση και τα έθιμα του τόπου μας αντλούν στοιχεία και υλικά από τη φύση για να επικαλεστούν τη δύναμή της, να διηγηθούν τις ιστορίες της, να αποτρέψουν το κακό ή να προσελκύσουν τη γονιμοποιό της δύναμη.
Την εποχή της άνοιξης, εποχή και του Πάσχα, η φύση «μες στην καλή της ώρα» μας δίνει τα νικητήρια φυτά της όπως δάφνη, μυρτιά, ελιά και βάγια για να στολίσουμε τους ναούς μας σε ανάμνηση της θριαμβευτικής εισόδου του Χριστού στα Ιεροσόλυμα.
Οι πιστοί σε όλη την Ελλάδα, παραμονές των Βαΐων, φτιάχνουν τα βάγια που θα μοιραστούν την τελευταία Κυριακή της Σαρακοστής.
Η κυρία Φανή Γιαλυτάκη, στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ και στη θεματική ενότητα έθιμα που σχετίζονται με τη φύση, επισκέφτηκε το σχολείο μας και δίδαξε στους μαθητές μας, της ομάδας Erasmus+, το πλέξιμο των βαγιών, που δεν είναι άλλα παρά τα φύλλα του φοίνικα.

Οι τεχνοτροπίες πλεξίματος και τα σχέδια των βαγιών είναι πολλά, άλλα απλά και άλλα περίτεχνα.

Μια ιδιαίτερη τεχνοτροπία είναι αυτή που δημιουργεί το λεγόμενο ψάρι, την οποία και προτιμούν στο χωριό Αβδού από το οποίο μας επισκέφτηκε η κυρία Φανή.


Τα βάγια ευλογούν τους πιστούς και τα σπίτια τους, οι νοικοκυρές μετά τη λειτουργία τα τοποθετούν στις πόρτες των σπιτιών τους σαν φυλαχτό ή στο εικονοστάσι. Εκεί, θα παραμείνουν για ένα ολόκληρο  χρόνο, έως ότου δηλαδή ξαναπάρουν τα βάγια της επόμενης χρονιάς από την εκκλησία.
Η παραπάνω δράση του προγράμματος στοχεύει στον πολιτιστικό γραμματισμό των μαθητών μας και στην ενδυνάμωση της σχέσης του ανθρώπου με τη φύση.