25 Ιαν 2019

ΤΟ 37ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΦΙΛΟΞΕΝΕΙ ΤΟΥΣ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ ΕΤΑΙΡΟΥΣ


Το σχολείο μας στο πλαίσιο των προγραμμάτων Erasmus+ που υλοποιεί τη διετία 2017-2019 «My passion my future» και « Little explorer among European friends in nature», είχε την ευκαιρία να φιλοξενήσει, από τις 16 έως τις 23 Νοεμβρίου, εκπαιδευτικούς και μαθητές από τα σχολεία των χωρών της Ευρώπης που συμμετέχουν στα αντίστοιχα προγράμματα.
Μαθητές και εκπαιδευτικοί από την Ελλάδα, την Πολωνία, την Ισπανία και την Κροατία συνεργάστηκαν και αντάλλαξαν καινοτόμες ιδέες και πρακτικές, σχετικές με την εκπαιδευτική διαδικασία. Το πρόγραμμα που ακολουθήθηκε ήταν το εξής:

17/11: Η ομάδα Erasmus+ παρακολούθησε μινωικό δρώμενο στον Ιππικό Όμιλο Καρτερού. Επισκέφτηκε το χωριό Αβδού και απόλαυσε παραδοσιακά γλυκίσματα από τις γυναίκες του χωριού, ξεναγήθηκε στο ελαιοτριβείο του Συνεταιρισμού αλλά και σε ρακοκάζανο στο χωριό Στείρωνας.








18/11: Επισκέφτηκε το ιστορικό κέντρο των πόλεων του Ρεθύμνου και των Χανίων.




19/11: Με τις μελωδίες της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου Ηρακλείου το σχολείο μας καλωσόρισε, τους εταίρους φίλους μας.

Στη συνέχεια ξεναγήθηκαν στον χώρο του σχολείου  και συμμετείχαν σε δράσεις σχετικές με τη θεματική του προγράμματός τους όπως ήθη και έθιμα για τη φύση. “Η Περπερούνα” και “Τα Χελιδονίσματα” παρουσιάστηκαν από τους μαθητές του σχολείου.


Επίσης τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να παίξουν με κάρτες μνήμης που απεικόνιζαν τη χλωρίδα και την πανίδα οργανισμών που ζουν κοντά και μέσα στη θάλασσα της Μεσογείου.


Συμμετείχαν σε εργαστήριο «StoryJumper» με θέμα τη Μινωική Κρήτη και είχαν την ευκαιρία να δημιουργήσουν τις δικές τους ιστορίες σε ηλεκτρονικό βιβλίο.


Έπαιξαν σε ομάδες ψηφιακό παιχνίδι γεωγραφίας με το «Kahoot». Δημιούργησαν γλωσσάρι με όρους βασισμένους στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού και στη συνέχεια έφτιαξαν πάζλ με εικόνες και λέξεις από τις διαφορετικές γλώσσες που υπήρχαν στο γλωσσάρι.





Το απόγευμα οι εκπαιδευτικοί είχαν συνάντηση με την αντιδήμαρχο πολιτισμού Ηρακλείου κα Αριστέα Πλεύρη και απόλαυσαν την απογευματινή τους βόλτα στο κέντρο της πόλης μας.


20/11: Οι συνάδελφοι εκπαιδευτικοί παρακολούθησαν σεμινάριο στο Πολιτιστικό Κέντρο Ηρακλείου με θέμα: «Αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς μέσω των εργαλείων διαδικτύου στην εκπαίδευση: η περίπτωση της μινωικής Κρήτης.»
Στον χώρο του σχολείου οι μικροί μας φίλοι ξεδίπλωσαν το καλλιτεχνικό τους ταλέντο στη ζωγραφική.




Επίσης παρακολούθησαν το εργαστήριο «Εισαγωγή στην Εκπαιδευτική Ρομποτική» και έφτιαξαν τα δικά τους ρομπότ.








Το απόγευμα οι εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν και να δοκιμάσουν ποικιλίες κρασιού στο οινοποιείο «Λυραράκης» στο χωριό Αλάγνι.
21/11: Οι μικροί μας εξερευνητές επισκέφτηκαν το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, ενώ οι εκπαιδευτικοί το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας και ξεναγήθηκαν στο εργαστήριο Διάχυτης Νοημοσύνης (Ambient Intelligence AMI) καθώς και στο εργαστήριο Υπολογιστικής Όρασης και Ρομποτικής (Computational Vision and Robotics Laboratory).




Στην συνέχεια όλοι μαζί επισκέφτηκαν το Ενυδρείο Κρήτης και ενημερώθηκαν για τα οικοσυστήματα της Μεσογείου.



22/11: Εκπαιδευτικοί και μαθητές επισκέφτηκαν τον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού και περιηγήθηκαν στο ανάκτορο.


Στη συνέχεια στο σχολείο παρακολούθησαν ένα μινωικό δρώμενο από μαθητές του σχολείου και προσομοίωση ανασκαφής από τον αρχαιολόγο κ. Ζαχαρία Αλετρά.
Ακολούθησε το εργαστήριο «Εισαγωγή στην Εκπαιδευτική Ρομποτική» για τους εταίρους συναδέλφους ενώ οι μαθητές συμμετείχαν σε παιχνίδια με θέμα τις ευρωπαϊκές χώρες, στην αυλή του σχολείου.




Το βράδυ πραγματοποιήθηκε το αποχαιρετιστήριο πάρτι με χορούς και τραγούδια απ' όλες τις χώρες.







Έτσι τέλειωσε μια ευχάριστη και εποικοδομητική εμπειρία για όλους μας. Με χαρά περιμένουμε και την επόμενη συνάντησή μας.