31 Οκτ 2016

Καλλιτεχνικό εργαστήρι με καλεσμένο τον κο Δημήτρη Καλυβιώτη



Αγαπητοί γονείς,
Η καλλιτεχνική παιδεία είναι σημαντική για το παιδί και τη σταδιακή ανάπτυξη του μέσα από τις Εικαστικές και Εφαρμοσμένες τέχνες. Η τέχνη είναι κυρίως διανοητική και  τα καλλιτεχνικά του τότε, εξελίχθησαν στο μάθημα των  Εικαστικών του σήμερα.
Ο μαθητής με το εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό δημιουργεί κάτι εκ του μηδενός και προάγεται βιωματικά στo επόμενο στάδιο εξέλιξής του. Οι καταρτισμένοι επιστήμονες Τέχνης με σπουδές 5ετους φοιτήσεως σε Ανώτατες Σχολές και Ιδρύματα Τέχνης με πλήρη παιδαγωγική κατάρτιση και επάρκεια διδάσκουν  το μάθημα της Εικαστικής Παιδείας στα σχολεία τόσο στην Πρωτοβάθμια όσο και στην Δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
Με γνώμονα τον εξορθολογισμό και αναδιάρθρωση του μαθήματος της Αισθητικής Αγωγής με πρόσφατη εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας  19-9-2016 και Αρ. Πρωτοκόλλου : 152687/Δ1 προτείνει στα σχολεία να προσκαλεί  καταξιωμένους καλλιτέχνες, ζωγράφους, γλύπτες, σκηνοθέτες, κ.ά. έτσι ώστε οι μαθητές να γνωρίσουν τους ίδιους και το έργο τους.
         
Το σχολείο μας,  στις 4 & 5 Νοεμβρίου στο πλαίσιο της δυνατότητας  για επίσκεψη σημαντικών καλλιτεχνών στα σχολεία, έχει την τιμή  και  χαρά να υποδεχτεί  τον εικαστικό  καλλιτέχνη ειδικών εφέ  κο Καλυβιώτη  Δημήτρη.

Το πρόγραμμα που θα ακολουθηθεί είναι: 

Α) Παρασκευή 4/11/2016 

1. Δημιουργία Εργαστηρίου για την Α’ & Β’ Δημοτικού
Υλικά για τους  μαθητές  :   Ένα κουτάκι  Πλαστελίνη  για το κάθε παιδί
Δημιουργία : agry birds  

2. Δημιουργία Εργαστηρίου για την  Γ& Δ’ Δημοτικού
Υλικά για τους  μαθητές  :   Ένα πακέτο DAS Πηλός ΚΑΦΕ ανά παιδί
Δημιουργία : Πρώτος οικισμός στην Αρχάνες

3. Δημιουργία Εργαστηρίου για την  Ε’& ΣΤ’ Δημοτικού  
Υλικά για τους  μαθητές  :   κεραμικός  πηλός  
Δημιουργία : Παλάτι της Κνωσού  

·         Οι μαθητές της Α΄, Β΄, Γ΄, & Δ΄ τάξης μέχρι την Τετάρτη 2 Νοεμβρίου θα πρέπει να έχουν φέρει στον δάσκαλο τους τα υλικά που χρειάζονται για το εργαστήριο τους
·         Οι μαθητές της Ε΄& ΣΤ΄ τάξης  μέχρι την Τετάρτη 2 Νοεμβρίου θα πρέπει να φέρουν 2 ευρώ στον δάσκαλο τους για τη συνολική προμήθεια του πηλού του εργαστηρίου τους από το σχολείο.

Β) Σάββατο  5/11/2016

Ανοιχτό Καλλιτεχνικό  εργαστήριο  για μεγάλους
Ώρα     προσέλευσης 9:30
Λήξη εργαστηρίου 13:00
Χώρος σεμιναρίου: Αίθουσα πολλαπλών του σχολείου 

O καλλιτέχνης   θα μας μιλήσει για την πολύχρονη εμπειρία του στο Hollywood  και θα εργαστεί σε πραγματικό χρόνο στην προτομή του Δ. Θεοτοκόπουλου με πολυμερικό πηλό.
Οι  συνάδερφοι και όποιος  γονέας  επιθυμεί να συμμετέχει στο εργαστήριο πρέπει να το δηλώσει στον κο Σταθογιάννη Ιωάννη, εκπαιδευτικό εικαστικών, στο τηλέφωνο του σχολείου μέχρι  2/11/2016. Οι συμμετέχοντες στο εργαστήριο θα κατασκευάσουν μαζί με τον καλλιτέχνη το πρόσωπο του Δ. Θεοτοκόπουλου με κεραμικό πηλό.
Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων 40, εκ των οποίων οι 20 θα είναι εκπαιδευτικοί. Οι πρώτοι 20 γονείς που θα επικοινωνήσουν με το σχολείο θα συμμετέχουν  και στο  εργαστήριο. Δίνεται η δυνατότητα σε όποιον επιθυμεί να παρακολουθήσει απλά τη διαδικασία του εργαστηρίου.   

Υλικά για μεγάλους :  1 αλουμινόχαρτο,   1 σανίδα  mdf  25 x25,   1 κιλό  κεραμικός πηλός  ανά άτομο,   2 χαρτόνια χοντρά ανά άτομο  ή ένα χαρτόνι  Α3 

   Ο καλλιτέχνης προτείνει   για  όσους  θέλουν  να  προμηθευτούν  τα εργαλεία     
    γλυπτικής   της εικόνας.

 Εναλλακτικά : ένα φτηνό σετ γλυπτικής
ή μια βέργα 6 χιλ διάμετρο με 80αρη γυαλόχαρτο
 ή   ένα καλαμάκι ή πιρούνι  

Ο κεραμικός πηλός έχει προμηθευτεί από το σχολείο και το κόστος ανά συμμετέχοντα είναι 2 ευρώ. Τα υπόλοιπα υλικά θα τα φέρει ο καθένας ατομικά.

Η επιμέλεια και οργάνωση των εργαστηρίων είναι του κου Σταθογιάννη Ιωάννη, εκπαιδευτικού εικαστικών του σχολείου μας.

Ο Δ/ντής του Σχολείου

Χαχλάκης Γιάννης