1 Μαρ 2017

ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΩΣΗ ΚΑΙ ΟΔΗΓΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ κ. ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗ ΜΑΝΩΛΗ



Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου, στο σχολείο μας, η ομιλία του κου Σφακιανάκη Μανώλη, πρώην  Διοικητή της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος με θέμα «Διαδίκτυο & Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. Δυνατότητες και Κίνδυνοι: Ως γονέας, πώς αξιοποιώ  τη χρήση του και πώς  θωρακίζω το παιδί μου».


Τονίζοντας ότι το Διαδίκτυο επηρεάζει 98% θετικά τη ζωή μας και 2% αρνητικά, ο κ. Σφακιανάκης ανέφερε ότι κακώς έχει «δαιμονοποιηθεί» και υπογράμμισε ότι «εφόσον ακολουθούμε συγκεκριμένους κανόνες θα έχουμε μια ασφαλή πλοήγηση».

Με αναφορές σε περιπτώσεις που διαχειρίστηκε ως επικεφαλής της Δίωξης, ο κ. Σφακιανάκης είπε πως ο καθένας μπορεί να δημοσιεύει πληροφορίες στο Διαδίκτυο χωρίς να είναι επιστήμονας ή ειδικός σε ένα θέμα. Επομένως, θυμόμαστε πως ότι δημοσιεύεται στο Διαδίκτυο δεν είναι πάντα αληθινή ή έγκυρη πληροφορία.

Αντίστροφα, εκτός από όσα διαβάζουμε, οφείλουμε να προσέχουμε και όσα γράφουμε. Τίποτα δεν σβήνεται στο Διαδίκτυο καθώς δεν υπάρχει ανωνυμία, αφού το ηλεκτρονικό ίχνος κάθε σύνδεσης, μπορεί να  εντοπιστεί.

Επίσης, είναι πολύ σημαντικό να μη δημοσιεύουμε ποτέ προσωπικές πληροφορίες, όπως φωτογραφίες δικές μας ή των παιδιών μας, τα τηλέφωνά μας και γενικά ότι δεν θέλουμε να διαρρεύσει, καλό είναι να μην το "ανεβάζουμε" στο Διαδίκτυο.

Σύμφωνα με τον κ. Σφακιανάκη, απόλυτη ασφάλεια στο Διαδίκτυο δεν υπάρχει καθώς ασφαλής υπολογιστής είναι μόνο ο κλειστός υπολογιστής.

Οι γονείς πρέπει να θέσουν περιορισμούς όσο αφορά τη χρήση του Διαδικτύου που κάνουν τα παιδιά τους. Έτσι πριν εγκαταστήσουν τον υπολογιστή στο σπίτι τους, θα πρέπει να έχουν ορίσει τη χρονική διάρκεια που θα απασχολούνται τα παιδιά, καθώς αν δεν υπάρχουν όρια μπορεί να επέλθει ο εθισμός.  Επίσης ο υπολογιστής θα πρέπει να είναι σε κοινή θέα και όχι στο δωμάτιο του παιδιού, πίσω από μια κλειστή πόρτα αφού με αυτό τον τρόπο δεν ελέγχονται άμεσα οι κινήσεις του παιδιού στο Διαδίκτυο.

Τέλος δεν ξεχνάμε ότι κανένα φίλτρο προστασίας δεν υποκαθιστά την επικοινωνία  με τα παιδιά μας.
Η επικοινωνία στην οικογένεια, η αγάπη και η στοργή που δίνουμε στα παιδιά μας είναι το «τείχος προστασίας» των παιδιών στο Διαδίκτυο.

Το Cyberkid ( που μπορείτε να δείτε εδώ  όπως και στο σύνδεσμο δεξιά στην σελίδα μας) είναι μια πρωτοβουλία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας που υλοποιείται από τη Δίωξη του Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Οι γονείς μπορούν να επισκεφτούν την σελίδα αυτή μαζί με τα παιδιά τους, να βρουν τη Φιλική Σύμβαση Χρήσης του Διαδικτύου ή του Κινητού, ανάλογα με την ηλικία του παιδιού, να διασκεδάσουν και να ενημερωθούν για το πως μπορούν να πλοηγηθούν με ασφάλεια.
Επίσης στο σύνδεσμο ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ  στη σελίδα μας, μπορείτε να βρείτε απλές οδηγίες, σχετικά βίντεο και συνδέσμους για την ασφάλεια στο Διαδίκτυο.

Η εκπαιδευτικός Πληροφορικής 
Κρουσταλλάκη Μαρία