15 Φεβ 2013

Κομποστοποίηση στα σχολειό από τους μαθητές του Στ1

Μαθαίνοντας, μέσα από το μάθημα της φυσικής, ότι το οικοσύστημα είναι ένα σύνολο βιοτικών και αβιοτικών στοιχείων που αλληλοεξαρτώνται και αλληλεπιδρούν συνεχώς μεταξύ τους, συζητήσαμε για τις ανθρώπινες παρεμβάσεις που μπορούν να το προστατέψουν αλλά και να το βελτιώσουν.

Μέσα από τις ποικίλες και ενδιαφέρουσες προτάσεις των μαθητών, γεννήθηκε η ιδέα να ασχοληθούμε με την κομποστοποίηση.  Η υλοποίηση της ιδέας αυτής πραγματοποιήθηκε λίγες μέρες αργότερα με τους μαθητές που, αφού πρώτα άκουσαν για τα οφέλη και τη διαδικασία της κομποστοποίησης, κατασκεύασαν τον δικό τους κάδο στον προαύλιο χώρο του σχολείου.

 Από τότε φέρνουν καθημερινά διάφορα οικιακά απορρίμματα για να τα μετατρέψουν σε κομπόστ. Ο φυσιοδίφης John Audubon σοφά είχε πει : ‘’Αυτός που αγαπά αληθινά τη φύση, γνωρίζει πως τον κόσμο δεν μας τον έδωσαν οι γονείς μας, αλλά τον δανειστήκαμε από τα παιδιά μας’’. Μπορούμε να ελπίζουμε ότι αν όλοι οι άνθρωποι αποκτήσουν οικολογική συνείδηση, τότε όχι μόνο θα προστατεύσουμε το φυσικό μας περιβάλλον αλλά θα προστατεύσουμε και τα θεμέλια της ύπαρξης μας.