21 Οκτ 2014

Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού





Η πρώτη Δευτέρα του Οκτώβρη από φέτος και εις το εξής καθιερώνεται ως Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού που φέτος είναι εστιασμένη  στην αποδοχή της διαφορετικότητας και την εξάλειψη του ρατσισμού.
Ο Αθλητισμός και η  εκπαίδευση γενικότερα  στοχεύουν στην ανάπτυξη της ανθρώπινης προσωπικότητας, στο σεβασμό  των ανθρώπινων  δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών.
Ο Αθλητισμός προάγει και οφείλει να προάγει την ευγενή άμιλλα,  τη φιλία την ανεκτικότητα, το σεβασμό, την αποδοχή ανάμεσα στα έθνη, τις φυλές, τις θρησκευτικές ομάδες. Μέσα από τον αθλητισμό ο μαθητής μαθαίνει να σέβεται τα άτομα του άλλου φύλου, να σέβεται τον αντίπαλο, να σέβεται τις αποφάσεις των διαιτητών και των κριτών.
Μαθαίνει να ελέγχει τον εαυτό του, μαθαίνει να παίζει τίμια ,μαθαίνει να χάνει και να διαχειρίζεται  την ήττα.
Είναι επιτακτική λοιπόν η ανάγκη  ο μαθητής μέσα στο σχολείο και δει στο μάθημα της Φυσικής Αγωγής  να μάθει να αποδέχεται το διαφορετικό.
Ο σεβασμός στη διαφορετικότητα, η αποδοχή του άλλου ανθρώπου και η εκτίμηση στο πρόσωπό του δεν είναι δεδομένα.
Ο φόβος για το «άγνωστο», η αμφιβολία για το «διαφορετικό» δεν μπορούν να ξεπεραστούν παρά μόνο με ένα τρόπο: με τη γνωριμία του «άλλου».
Φαινόμενα  ρατσισμού και  ξενοφοβίας εκδηλώνονται καθημερινά  και οδηγούν στην περιθωριοποίηση και τον κοινωνικό αποκλεισμό των ατόμων που δέχονται αυτή τη  συμπεριφορά. Στόχος η εξάλειψη του Ρατσισμού, η εξάλειψη των αντιπαραθέσεων μεταξύ των διαφορετικών ομάδων, ο σεβασμός του συνανθρώπου μας και κατ' επέκταση του ίδιου μας του εαυτού..
Λέμε όχι στο ρατσισμό, λέμε ναι στην ισότητα..
Αν κοιτάξουμε γύρω μας θα δούμε  ότι ο ένας είναι ψηλός ο άλλος  είναι ψηλότερος , ο ένας  είναι λεπτός ο άλλος λεπτότερος, ο ένας μελαχρινός ο άλλος ξανθός.
Όλοι είμαστε διαφορετικοί..
αλλά όλοι είμαστε ΙΣΟΙ
όλοι έχουμε τα ίδια δικαιώματα.
Και αυτό να θυμόμαστε κάθε μέρα στο μάθημα, στο παιχνίδι, στην αυλή
       ΠΑΝΤΟΥ!!!