29 Μαΐ 2015

Μεταξοσκώληκες!...Άλλο ένα θαύμα της Φύσης!

Ένα θαύμα της φύσης και της ίδιας της ΖΩΗΣ παρακολουθήσαμε, όταν ο Διευθυντής του 37ου Δημοτικού Σχολείου, κος Χαχλάκης Γιάννης, μας έφερε μεταξοσκώληκες από το ΚΠΕ Αρχανών. Εκείνος με τη σειρά του εμπιστεύτηκε στους μαθητές του Δ2 την φροντίδα και εκτροφή τους.

Οι μαθητές – σηροτρόφοι συμμετείχαν ενεργά σε όλη τη διαδικασία της εκτροφής, εκδηλώνοντας ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το τάισμα τους , την καθαριότητά τους αλλά και διατηρώντας τις κατάλληλες συνθήκες ώστε να τους βοηθήσουν για τις απαραίτητες μεταμορφώσεις τους.

Το «δώρο» αυτό έγινε αιτία να γνωρίσουν τον μεταξοσκώληκα, τον δημιουργό του μεταξιού, τις τροφικές του συνήθειες, την εξέλιξη που έχει στην σύντομη ζωή του, τη δημιουργία του «κουκουλιού» και τη μεταμόρφωσή του σε πεταλούδα στο τελικό στάδιο της ΖΩΗΣ του θα τον οδηγήσει στην αναπαραγωγή και διαιώνιση του είδους.

Τους μεταξοσκώληκες γνώρισαν και θαύμασαν όλοι οι μαθητές του σχολείου παρατηρώντας τα διάφορα στάδια της ζωής τους με στόχο την ευαισθητοποίηση αλλά και την ανάδειξη της σημαντικότητας και της αναγκαιότητας του κάθε μικροοργανισμού για τη διατήρηση της τροφικής αλυσίδας αλλά και της συμβολής του στην ισορροπίας στη φύση. Την ευθύνη και το χρέος όλων μας της προστασίας και του σεβασμού του περιβάλλοντος, της διατήρησης της ΖΩΗΣ.

Είναι πράγματι άξιο θαυμασμού να παρατηρείς αυτές τις αλλαγές αλλά και να διαπιστώνεις το μεγαλείο της φύσης. Το πώς ο «Δημιουργός» μέσα από τη νομοτέλεια της φύσης έχει προβλέψει την ύπαρξη της κάθε ΖΩΗΣ που με το δικό της τρόπο συμβάλλει στην αυτοσυντήρηση και στη διατήρηση της ΖΩΗΣ.

Εν τέλει το μεγαλείο της φύσης δεν είναι τίποτε άλλο παρά η ίδια η
ΖΩΗ.