13 Μαΐ 2022

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΣΚΟΠΟΥ ΣΕ 3D ΨΗΦΙΑΚΟ ΚΟΣΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ

 


Στο πλαίσιο του μαθήματος της Πληροφορικής (Τ.Π.Ε.) και του 11ου Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας οι μαθητές/τριες του Δ2 παρακολούθησαν την Παρασκευή 13/5/2022 ένα διαδικτυακό εργαστήριο,  παρουσίαση – επίδειξη με τίτλο «Ηλεκτρονικό Παιχνίδι Εκπαιδευτικού Σκοπού σε 3D ψηφιακό κόσμο για την Ανακύκλωση» από το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ, τμήμα ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ (ΗΜΜΥ), Εργαστήριο Φυσικών Διαδραστικών Εκπαιδευτικών Παιχνιδιών και Περιβαλλόντων (NILE-lab). Τη δράση  υλοποίησε ο Αναπληρωτής Καθηγητής του τμήματος ΗΜΜΥ ΕΛΜΕΠΑ κ. Βιδάκης Νικόλαος.

Ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα της σημερινής ανθρώπινης κοινωνίας αποτελεί η κλιματική αλλαγή. Η καταστροφή του περιβάλλοντος που συντελέστηκε τα προηγούμενα χρόνια δεν μπορεί να συνεχιστεί. Ένας τρόπος για να συμβάλουμε στη βελτίωση αυτού του φαινομένου είναι η ανακύκλωση. Η ανακύκλωση στην εποχή που ζούμε είναι μια προφανής διαδικασία που θα πρέπει να πραγματοποιείται σε κάθε σπίτι από μικρούς και μεγάλους. Η προστασία του περιβάλλοντος και η καλλιέργεια οικολογικής συνείδησης είναι κρίσιμο να αναπτυχθεί από μικρή ηλικία.

Με σκοπό την εκμάθηση της ανακύκλωσης το Εργαστήριο Φυσικών Διαδραστικών Εκπαιδευτικών Παιχνιδιών και Περιβαλλόντων (NILE-lab) δημιούργησε ένα ηλεκτρονικό παιχνίδι σοβαρού σκοπού που καθιστά τη μελέτη της ανακύκλωσης πιο ελκυστική και διασκεδαστική για τους μικρούς μαθητές.

Το παιχνίδι είναι σε 3D ψηφιακό κόσμο, τρίτου προσώπου φτιαγμένο με την παιχνιδομηχανή Unity 3D.

Στο πλαίσιο του παιχνιδιού σχεδιάστηκε μία πόλη στην οποία ο παίκτης θα πρέπει να μαζέψει απορρίμματα και να τα διαχωρίσει στους κατάλληλους κάδους που θα βρει σε κάθε επίπεδο.

Η πόλη αποτελείται από 8 επίπεδα στα οποία ο παίκτης θα συναντήσει διάφορες προκλήσεις και δυσκολίες που θα πρέπει να ξεπεράσει.

Το παιχνίδι περιλαμβάνει δύο κουίζ, ένα πριν παίξει ο παίκτης το παιχνίδι και ένα μετά για να συλλεχθούν πληροφορίες  για την εκμάθηση της ανακύκλωσης μέσω του παιχνιδιού.

Το παιχνίδι παίζεται online και χρειάζεται εγγραφή.

Ο σύνδεσμος για το παιχνίδι