20 Ιουν 2022

ΟΛΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΙ, ΟΛΟΙ ΙΣΟΙ…


Το σχολείο αποτελεί ένα πλαίσιο κοινωνικής συναναστροφής στο οποίο το παιδί πρέπει να αισθάνεται ασφάλεια και εμπιστοσύνη στις πολυδύναμες σχέσεις του με τους συμμαθητές του.

Η σχολική βία και ο εκφοβισμός στο σχολικό περιβάλλον, παρά το γεγονός ότι υπήρχαν πάντα, τα τελευταία χρόνια έχουν λάβει ανησυχητικές διαστάσεις, όπως καταδεικνύεται σε έρευνες, αλλά και καταγράφεται στις ανησυχίες των γονέων και τους προβληματισμούς των εκπαιδευτικών.

Η σχολική μονάδα μέσα από το γενικότερο παιδαγωγικό πλαίσιο, τον Σχολικό Κανονισμό, τις διδακτικές παρεμβάσεις εντός του πλαισίου της ομάδας/τάξης και τη λειτουργία της Επιτροπής αντιμετώπισης περιστατικών βίας, εξασφαλίζει το δικαίωμα των μαθητών στην ασφάλεια και την προστασία.

Στο πλαίσιο αυτό, διαμορφώθηκε και υλοποιήθηκε μία ολοκληρωμένη δράση με στόχο να αντιληφθούν και να κατανοήσουν οι μαθητές την έννοια της βίας, τις μορφές της και την αρνητική της επίδραση στα άτομα που την υφίστανται, καλλιεργώντας παράλληλα και παγιώνοντας κλίμα επικοινωνίας, συνεργασίας, ενσυναίσθησης, εμπιστοσύνης και αλληλοσεβασμού, με σκοπό την πρόληψή της.

Η ομάδα σχεδιασμού και υλοποίησης της δράσης αποτελείται από τους εκπ/κούς του σχολείου μας: Γιγουρτάκη Εμμανουέλα, Πλατή Ιωάννα, Κρητικό Θεμιστοκλή και Παπαδομιχελάκη Αντώνη.