21 Ιαν 2024

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΑΣ ΣΤΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ FIRST® LEGO® LEAGUE CHALLENGE

 


Το σχολείο μας συμμετέχει με έξι μαθητές της Ε' τάξης στο διαγωνισμό Ρομποτικής και Καινοτομίας της   FIRST® LEGO® League Challenge.

Το FIRST® LEGO® League Challenge είναι ένας παγκόσμιος διαγωνισμός που εισάγει παιδιά ηλικίας 9-16 στις έννοιες της επιστήμης, της τεχνολογίας, της μηχανικής και των  μαθηματικών (STEM) μέσω μιας διασκεδαστικής, και πρακτικής μάθησης.

Οι συμμετέχοντες αποκτούν πραγματική εμπειρία επίλυσης προβλημάτων μέσω ενός καθοδηγημένου, παγκόσμιου προγράμματος ρομποτικής, βοηθώντας τους σημερινούς μαθητές και εκπαιδευτικούς να χτίσουν μαζί ένα καλύτερο μέλλον.

Στο FIRST® LEGO® League Challenge οι ομάδες εμπλέκονται στην έρευνα, την επίλυση προβλημάτων, τον προγραμματισμό και την ρομποτική. Κατασκευάζουν και προγραμματίζουν ένα ρομπότ LEGO MINDSTORMS® EV3 που εκτελεί αποστολές στην θεματική πίστα του Robot Game. Επίσης διενεργούν ένα Project Καινοτομίας στο οποίο προτείνουν λύση σε ένα επιστημονικό πρόβλημα σχετικό με την θεματική της σεζόν.

Το θέμα του φετινού διαγωνισμού είναι η τέχνη,  η ομάδα σχεδιάζει και κατασκευάζει ένα ρομπότ που εκτελεί αποστολές σε μια θεματική πίστα.

Επίσης τα παιδιά πρέπει να δημιουργήσουν ένα Project Καινοτομίας με θέμα ένα χόμπι τους και πώς να χρησιμοποιήσουν την τεχνολογία και τις τέχνες για να βοηθήσουν στην εμπλοκή των άλλων ή να αυξήσουν τη συμμετοχή τους σε αυτό.

Οι μαθητές σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς,  επέλεξαν ως θέμα για το Project Καινοτομίας τη «Φιλαναγνωσία» και συγκεκριμένα το βιβλίο της κας Δασκαλάκη Μαρίας και του κ. Μάνου Ταμιωλάκη «Το ταξίδι της Γραμμής».

Κάποιες από τις δραστηριότητες που θα υλοποιήσουμε στο project, είναι να πάρουν τα παιδιά συνέντευξη από τους συγγραφείς, να δημιουργήσουν ένα ηλεκτρονικό βιβλίο, να κάνουν ένα podcast όπου θα λένε τις απόψεις τους για το βιβλίο και να δημιουργήσουν animation.

Ο  διαγωνισμός θα γίνει το Σάββατο 17 Φεβρουαρίου 2024 στο Πανεπιστήμιο Κρήτης στην Πανεπιστημιούπολη Βουτών, όπου εκεί συμμετέχουν 15 ομάδες από τις οποίες προκρίνονται οι 5 για τον τελικό και στη συνέχεια προκρίνονται στο διεθνή διαγωνισμό.