ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ


 
Το Διαδίκτυο είναι ένας καταπληκτικός κόσμος μάθησης επικοινωνίας και διασκέδασης.
Δεν ξεχνάμε όμως ότι είναι ανοιχτός σε όλους, καλούς και κακούς.

Με  απλές οδηγίες και κριτική σκέψη, μπορούμε να απολαμβάνουμε τα πολλά οφέλη του Διαδικτύου με ασφάλεια και να αποφεύγουμε τους πιθανούς κινδύνους.

 1. Όλα όσα γράφονται στο διαδίκτυο δεν είναι πάντα αληθινά. Διασταυρώνω πάντα το υλικό που βρίσκω στο διαδίκτυο με άλλες πηγές όπως βιβλία, περιοδικά, ρωτάω τους γονείς και τους δασκάλους μου.Όλοι μπορούμε να είμαστε συγγραφείς του διαδικτύου και δεν είναι όλοι οι άνθρωποι επιστήμονες ή ειδικοί!
 2. Δεν αντιγράφω έτσι απλά κείμενα από το Διαδίκτυο γιατί είναι σαν να κλέβω. Αν αξιοποιήσω υλικό που βρίσκω στο διαδίκτυο φροντίζω να αναφέρω την πηγή απ' όπου άντλησα  την πληροφορία.
 3. Γνωρίζω ότι το κατέβασμα φωτογραφιών, μουσικής ή βίντεο μπορεί να είναι παράνομο, εκτός εάν η ιστοσελίδα αναφέρει ευκρινώς ότι το περιεχόμενο της είναι προς δωρεάν διάθεση.
 4. Δεν αποκαλύπτω  ποτέ προσωπικές πληροφορίες όπως όνομα, διεύθυνση, τηλέφωνο στο Διαδίκτυο ούτε δικά μου ούτε των φίλων μου και ούτε ζητώ να μου αποκαλύψουν.
 5. Δεν αποκαλύπτω ποτέ σε κανέναν ούτε στον καλύτερο φίλο μου τον κωδικό πρόσβασης στο λογαριασμό που έχω στο διαδίκτυο.
 6. Σκέφτομαι καλά πριν δημοσιεύσω κάτι, γιατί ότι δημοσιεύουμε στο διαδίκτυο μένει για πάντα εκεί. Προστατεύω την ιδιωτική μου ζωή, της οικογένειας μου, των φίλων μου.
 7. Δεν συναντώ στο φυσικό κόσμο, ποτέ  άτομα που γνωρίζω μόνο στο Διαδίκτυο . Τα άτομα αυτά μπορεί να μην είναι αυτό που λένε.
 8. Συμπεριφέρομαι πάντα με κανόνες και με ηθική όπως και στον πραγματικό κόσμο. Δεν κατηγορώ και δεν προσβάλω κανένα. Φέρομαι όπως θα ήθελα να μου φέρονται.
 9. Σταματάω την επικοινωνία με όσους μου στέλνουν απρεπή μηνύματα.
 10. Ενημερώνω πάντα τους γονείς μου ή τους δασκάλους μου για κάτι που με ενοχλεί ή με κάνει να αισθάνομαι άσχημα και για ύποπτες ή τρομακτικές σελίδες.
 11. Δεν ενδιαφέρομαι για υλικό που απευθύνεται σε ενήλικες.
 12. Δεν κάνω ποτέ αγορές από το διαδίκτυο χωρίς την παρουσία των γονιών μου.
 13. Δεν πιστεύω όποιον μου προσφέρει πράγματα που μου φαίνονται υπερβολικά.
 14. Δεν ανοίγω e-mail από αγνώστους, γιατί μπορεί να περιέχουν κακόβουλα προγράμματα που θα βλάψουν τον υπολογιστή μου.
 15. Δεν προωθώ e-mail που θεωρώ απαράδεκτα γιατί είναι σαν να στέλνω ανεπιθύμητη αλληλογραφία.
 16.  Κάνω τακτικά διαλείμματα όταν είμαι στον υπολογιστή, για να ξεκουράζονται τα μάτια μου.
 17. Ο χρόνος που μένω στον υπολογιστή και το Διαδίκτυο δεν πρέπει να μου στερεί ούτε λεπτό από το παιχνίδι μου, τα χόμπι μου, τους φίλους μου, το διάβασμα μου, και τον ύπνο μου.
 18. n
  Μπορώ να διασκεδάζω στον εικονικό κόσμο του διαδικτύου, όμως πάντα αναγνωρίζω ότι το Διαδίκτυο διαφέρει από τον πραγματικό κόσμο.

  nΜην αμελείς να ζεις τον πραγματικό κόσμο  για χάρη του Διαδικτύου!!!
  Σχετικά βίντεο
  Βλέπεις κάτι παράξενο; Ζήτησε βοήθεια!

  Ο εφιάλτης
   
  Η γη είναι επίπεδη
  Πριν δημοσιεύσεις σκέψου!