5 Δεκ 2013

Η ιστορία των μέσων μεταφοράς από το Γ2


Μια μικρή διαδρομή στην ιστορία των μεταφορών


Η ιστορία των μεταφορών είναι συνυφασμένη με την ύπαρξη της ανθρώπινης ζωής. Ο πρωτόγονος άνθρωπος μετακινούνταν βαδίζοντας σε αναζήτηση τροφής ή από περιέργεια να γνωρίσει το περιβάλλον του, ή ακόμα και για την προστασία του από τους διάφορους φυσικούς κινδύνους (όπως σε αναζήτηση κάποιου καταφυγίου - σπηλιάς). Γρήγορα όμως κατάλαβε ότι οι φυσικές του αντοχές για να διανύει μεγάλες αποστάσεις ήταν περιορισμένες και πολύ περισσότερο περιορισμένη η ικανότητά του να μεταφέρει βάρη σε σημαντικές αποστάσεις.
 
Οι αδυναμίες αυτές οδήγησαν τον άνθρωπο σε αναζήτηση διαφόρων μέσων μεταφοράς τόσο για τον ίδιο όσο και για τα αγαθά του, ξεκινώντας αρχικά τη χρησιμοποίηση ζώων στη ξηρά και από το πρωτόγονο μονόξυλο στις λίμνες και τους ποταμούς βγήκε στη θάλασσα. Έτσι παράλληλα με τις καταπληκτικές του εφευρέσεις έφθασε από τον τροχό, το κουπί, το πανί και τον ατμό στους σύγχρονους αεροστρόβιλους των εξελιγμένων σύγχρονων μέσων μεταφορών
Χερσαίες μεταφορές
Στα προϊστορικά χρόνια αρχίζει ο άνθρωπος να χρησιμοποιεί διάφορα ζώα, σκύλους, άλογα, βόδια κι αργότερα καμήλες, ελέφαντες, τάρανδους κλπ. , γιατί τα πράγματα που θέλει να μεταφέρει δεν μπορεί πάντα να τα μετακινήσει ο ίδιος.
 
Σε πολλά μέρη του κόσμου ακόμα και σήμερα τα ζώα χρησιμοποιούνται ως μέσο μεταφοράς!


Μερικά παραδείγματα:

 
Το γαιδουράκι ,το υπομονετικό αυτό τετράποδο ,αποτελεί είδος προς εξαφάνιση.Μόνο σε λιγοστά ορεινά χωριά μπορεί πλέον να δει κάποιος τον υπομονετικό αυτό κουβαλητή.
Επίσης ένα ζώο που χρησιμοποιεί ο άνθρωπος τόσο για βόλτες ,όσο και για τις μετακινήσεις του στην έρημο είναι η καμήλα ,η οποία αντέχει στις δύσκολες κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν στην έρημο.
Για να κάνουν βόλτα οι άνθρωποι σε ορισμένες χώρες χρησιμοποιούν τον ελέφαντα.Στην Ινδία τα βόδια χρησιμοποιούνται είτε για τη μεταφορά φορτίων είτε για τη μεταφορά ανθρώπων.

 
Στις πολικές περιοχές οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τους ταράνδους για τις μετακινήσεις τους και για τη μεταφορά ξυλείας .Ακόμη ,για τις προσωπικές τους μετακινήσεις οι κάτοικοι των πολικών περιοχών χρησιμοποιούν τα χάσκι ,που είναι πολύ δυνατά σκυλιά και μπορούν να σύρουν ένα έλκηθρο.

Τα ζώα είναι χρήσιμα για τον άνθρωπο και τους αξίζει να τα φροντίζουμε και να τα αγαπάμε!!

Μετά την εφεύρεση του τροχού, δημιουργεί τα πρώτα οχήματα (άμαξες) κι αρχίζει ν' ανοίγει και να κατασκευάζει δρόμους. Οι Ρωμαίοι είχαν κατασκευάσει ένα τεράστιο και πολύ σημαντικό οδικό δίκτυο, που τμήματά του διασώζονται μέχρι σήμερα (π.χ. η Εγνατία οδός στη Θεσσαλονίκη).
O τροχός, ως γνωστόν, θεωρείται μια από τις σημαντικότερες και αρχαιότερες εφευρέσεις. Ο τροχός (ρόδα) υπάρχει παντού στην καθημερινή ζωή μας. Στα αυτοκίνητα, τραίνα, αεροπλάνα στις μηχανές και στα περισσότερα εργαλεία που χρησιμοποιούνται από τον άνθρωπο στην βιομηχανία αλλά και στην γεωργία.
Ασφαλώς και ο τροχός δεν ανακαλύφθηκε από την μία μέρα στην άλλη αλλά πέρασε στάδια εξέλιξης πολλών αιώνων.

Η μεγάλη ανακάλυψη πρέπει να άντλησε έμπνευση από την ΕΜΠΕΙΡΙΑ/ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ κάποιου κορμού δέντρου να κυλάει, μετακινούμενος διαφορετικά από οποιοδήποτε άλλο
Οι πρώτοι τροχοί φτιάχτηκαν πιθανότατα από κορμούς δέντρου και η επόμενη εξέλιξη ήταν «οι φέτες» κορμού, η επεξεργασία – τρύπα στο κέντρο - και ο άξονας. .




Αργότερα, το 15ο αιώνα, εμφανίζονται οι περίφημες ταχυδρομικές άμαξες, που μετάφεραν ανθρώπους, αποσκευές, το ταχυδρομείο και λίγα εμπορεύματα
 
Σημαντικό σταθμό στην ιστορία των μεταφορών αποτέλεσε η εφεύρεση της ατμομηχανής και του σιδηρόδρομου

Τέλος, οι εφαρμογές του ηλεκτρισμού κι η εφεύρεση του αυτοκινήτου, βοήθησαν πολύ την ανάπτυξη των μεταφορών



Θαλάσσιες μεταφορές
Αρχικά οι θαλάσσιες μεταφορές δε θα ήταν παρά η ξυλεία που ριχνόταν στους ποταμούς και μεταφερόταν στις εκβολές του. Αρχικά γίνονταν με πρωτόγονες σχεδίες.

Σταθμός στην ανάπτυξη των θαλάσσιων μεταφορών έγινε ο χρόνος που ανακαλύφτηκαν τα πανιά και κατασκευάστηκαν τα πρώτα ιστιοφόρα.
 
Η ανακάλυψη του ατμού άφησε κι εδώ τη σφραγίδα της. Κατασκευάστηκαν ατμοκίνητα πλοία.
 
Τέλος τα σημερινά πλοία κινούνται με πετρέλαιο.
 
Εναέριες μεταφορές
Οι εναέριες μεταφορές άρχισαν το 18ο αιώνα με την ανακάλυψη του αερόστατου.Πολύ σύντομα μετά την πρώτη πτήση του, συνειδητοποιήθηκε η χρησιμότητά του στις στρατιωτικές επιχειρήσεις.Σήμερα, το αερόστατο χρησιμοποιείται ευρύτατα σε μετεωρολογικές παρατηρήσεις της ανώτερης ατμόσφαιρας, ψυχαγωγία, αεροδιαφήμιση, καθώς και σε από αέρος έκτακτη ανάπτυξη μέτρων ασφαλείας.
Κατά τον 19ο αιώνα χρησιμοποιήθηκαν πηδαλιουχούμενα αεροσκάφη.
Οι εναέριες μεταφορές όμως άρχισαν κυρίως τον 20ο αιώνα, με την εφεύρεση του αεροπλάνου
Τα παιδιά μαθαίνουν με δημιουργικό τρόπο…