20 Νοε 2015

Η πρώτη εκπαιδευτική εκδρομή της Ε΄τάξης του σχολείου μας (2015-16)


Στις 18-11-2015, οι μαθητές της Ε΄ τάξης του σχολείου μας πραγματοποίησαν την πρώτη τους εκπαιδευτική εκδρομή για τη φετινή σχολική χρονιά, στη συλλογή γλυπτών ρωμαϊκής εποχής του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου καθώς επίσης και στον χώρο της  έκθεσης για τις εναλλακτικές μορφές  ενέργειας (διαθέσιμες και πιο σύγχρονες),   «ΕΝΕΡΓΕΙΑ - ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ».

  Πρώτος σταθμός της εκδρομής μας ήταν το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου και συγκεκριμένα η αίθουσα XXVII, όπου παρουσιάζεται η συλλογή ρωμαϊκών γλυπτών (1ος – 3ος αιώνας μ.Χ.). Τα παιδιά περιηγήθηκαν στην αίθουσα όπου, αφού προηγήθηκε μια μικρή ξενάγηση από τις εκπαιδευτικούς, κλήθηκαν να συμπληρώσουν ένα φύλλο εργασίας με στοιχεία από τις ταμπέλες των εκθεμάτων. Το φύλλο εργασίας περιελάμβανε ερωτήματα για τα εξής θέματα: ρωμαϊκή σαρκοφάγος, ρωμαϊκά πορτραίτα και προτομές, αγάλματα Θεών και ανδριάντες θνητών. Η επίσκεψη των παιδιών στο Αρχαιολογικό Μουσείο στόχευε στο να κατανοήσουν τη συμβολή της Κρήτης (Γόρτυνα, Κνωσός, Μάλια κ.ά.) στην ανάπτυξη της γλυπτικής κατά τους Ρωμαϊκούς χρόνους και πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του μαθήματος της Ιστορίας Ε΄ Δημοτικού (Βυζαντινά χρόνια).
  Στη συνέχεια οι μαθητές μας ξεναγήθηκαν στην έκθεση «ΕΝΕΡΓΕΙΑ -ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ», όπου εκτίθενται μηχανήματα εξοικονόμησης ενέργειας, που ως καύσιμο υλικό χρησιμοποιούν τη βιομάζα, αλλά και μηχανήματα προστασίας του περιβάλλοντος. Αρχικά οι μαθητές μας ενημερώθηκαν σε θεωρητικό επίπεδο για τη χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (Βιομάζα, Αιολική Ενέργεια, Γεωθερμία, Ηλιακή Ενέργεια κ.α), και τα οφέλη της για το περιβάλλον. Κατόπιν, περιηγήθηκαν στο χώρο της έκθεσης, όπου παρακολούθησαν τη λειτουργία των μηχανημάτων εξοικονόμησης ενέργειας, ενώ σε διαμορφωμένες βιτρίνες υπήρχε ποικιλία μηχανών και τροχήλατων ατμού.  Τέλος, η υπεύθυνη της έκθεσης με τη συμμετοχή των μαθητών μας, έθεσε σε λειτουργία εκπαιδευτικά μοντέλα (μινιατούρες), όπως ατμομηχανές, αυτοκίνητο που κινείται με υδρογόνο, μηχανές stirling κ.α.      
  Η συμπεριφορά των μαθητών μας τόσο στο Μουσείο, όσο και στην Έκθεση, ήταν υποδειγματική, γεγονός που χαροποίησε ιδιαίτερα τις δασκάλες τους καθώς έγιναν δέκτες συγχαρητηρίων.

Μπράβο παιδιά!