12 Σεπ 2017

H Φυσική Αγωγή στο Δημοτικό σχολείο


Στην εκπαίδευση δεν θα πρέπει να γίνεται ο διαχωρισμός αθλητισμός ή μαθήματα, αφού ο συνδυασμός τους βοηθάει στην πολύπλευρη καλλιέργεια του μαθητή. Ισχύει το "Νους υγιής εν σώματι υγιεί’’.
Ο σκοπός της Φυσικής Αγωγής στο Δημοτικό σχολείο είναι: μέσα από ποικίλες κινητικές και αθλητικές δραστηριότητες, να βοηθήσει κατά προτεραιότητα στη σωματική ανάπτυξη των μαθητών και να συμβάλλει στην ψυχική και πνευματική τους καλλιέργεια, καθώς και την αρμονική τους ένταξη στην κοινωνία. Πρωταρχικός στόχος της Φ.Α. είναι η ανάπτυξη των  κινητικών δεξιοτήτων των παιδιών και μέσω αυτών η καλλιέργεια των φυσικών ικανότητων τους και η ενίσχυση της υγείας τους (στις μικρές τάξεις, μέσα από διάφορα παιδαγωγικά παιχνίδια και ελεύθερες κινητικές δραστηριότητες). Είναι επίσης (στις μεγάλες τάξεις) η εκμάθηση βασικών δεξιοτήτων των αθλοπαιδιών, του μπάσκετ, του βόλεϊ, του χάντμπολ, του ποδοσφαίρου, καθώς και του κλασικού αθλητισμού και της ενόργανης γυμναστικής. Είναι τέλος η μύηση στην ελληνική χορευτική παράδοση, με διάφορους παραδοσιακούς και λαϊκούς χορούς. Όμως έχει και ως στόχο να αναπτύσσει και συγκεκριμένα επιθυμητά ψυχικά χαρακτηριστικά των μαθητών, όπως είναι η κοινωνικοποίηση, ο σεβασμός των αντιπάλων, το θάρρος κτλ. Με λίγα λόγια να μάθουν τα παιδιά να συνεργάζονται, να σέβονται τους κανόνες και να επιδεικνύουν αποδεκτή κοινωνική συμπεριφορά. Μέσα από τη γυμναστική στο σχολείο αναπτύσσεται  το ΄΄ευ αγωνίζεσθαι '' μεταξύ των μαθητών, δηλαδή μαθαίνουν την εντιμότητα, τον σεβασμό και την ομαδικότητα.
Επίσης καλλιεργείται  η συνειδητοποίηση της σημασίας της Φ.Α. ως βασικό παράγοντα για τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής. Ετσι με γνώσεις για το σώμα τους, για την επίδραση της άσκησης στην υγεία, για τα σπορ και για την σωστή διατροφή, αποκτούν μια θετική στάση προς την άσκηση και την υγιεινή ζωή.
Ο τελικός σκοπός και ο προορισμός της Φυσικής αγωγής, είναι οι μαθητές να βάλουν στο καθημερινό τους πρόγραμμα τη διαρκή και συστηματική συμμετοχή τους σε διάφορες κινητικές δραστηριότητες, εφ΄ όρου ζωής. Να συνειδητοποιήσουν τα ευεργετικά αποτελέσματα της άθλησης και της καλής διατροφής στην υγεία τους αλλά και στην απόδοση τους στο σχολείο. Έτσι το σχολείο μέσω του μαθήματος της Φ.Α., μπορεί να καταστεί σημαντικός φορέας αγωγής και προαγωγής της υγείας των μαθητών, ιδιαίτερα στις μέρες μας που η παιδική παχυσαρκία παρουσιάζει ανησυχητική αύξηση παγκοσμίως.

Καλή και δημιουργική χρονιά να έχουμε.
                           
     Ρεφανίδου Άννα
 Καθηγήτρια Φυσικής  Αγωγής