11 Μαΐ 2023

ΔΡΑΣΗ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ από το Β1

 


Την Τρίτη 9 Μαΐου 2023 πραγματοποιήθηκε δράση στο Β1 τμήμα του σχολείου μας στο πλαίσιο της συναισθηματικής αγωγής των παιδιών. 

Το τμήμα μας επισκέφθηκε η ψυχολόγος, κ. Στρίκου Ελένη και η κοινωνική λειτουργός, κ. Ρομπογιαννάκη Κωνσταντίνα και τις ευχαριστούμε θερμά για την όλη τους προσπάθεια.


Αρχικά τα παιδιά μέσα από ομάδες βρήκαν μεταξύ τους ορισμένα κοινά γνωρίσματα ως ευκαιρία για καλύτερη μεταξύ τους επικοινωνία. Στη συνέχεια μιλήσαμε για το πως αντιλαμβάνονται τα παιδιά τον όρο "επιθετική συμπεριφορά", τις συνέπειες της και τα συναισθήματα που ενεργοποιούνται μετά από μια τέτοια συμπεριφορά. 

Επικεντρωθήκαμε γύρω από το συναίσθημα του θυμού και αναγνωρίσαμε ποια είναι τα σημάδια του που ξεκινούν από το σώμα μας και μας δείχνουν ότι είμαστε θυμωμένοι.  Για παράδειγμα, χτυπάει η καρδιά δυνατά,  κοκκινίζει το κεφάλι κ.λ.π.

Στο τέλος, έγινε παιχνίδι ρόλων όπου τα παιδιά αναπαριστούσαν διαφορά σενάρια στο σχολείο που φαινόταν ότι κάποιο παιδί δεχόταν ακατάλληλη συμπεριφορά από κάποια άλλα και πως το διαχειριζόταν τη δεδομένη στιγμή. Ξεδιπλώθηκαν από τα παιδιά διάφοροι τρόποι αντιμετώπισης του θυμού μέσα από τους ρόλους και παράλληλα άκουσαν αποτελεσματικούς τρόπους διαχείρισης θυμού στο σχολικό περιβάλλον και στο σπίτι.

Τα παιδιά έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον κατά τη διάρκεια της δράσης και έμαθαν τεχνικές που θα μπορούν να τους φανούν χρήσιμες ως προς την καλύτερη προσέγγιση του θυμού και την πιο αρμονική συνύπαρξη όλων των παιδιών μαζί. Ένα μεγάλο μήνυμα που αναφέραμε στα παιδιά και αξίζει να αναφερθεί είναι ότι τελικά αυτό που στέλνουμε, συνήθως μας γυρίζει πίσω.

Οπότε κάτω από το πρίσμα της αγάπης, του αλληλοσεβασμού και της κατανόησης όλα μπορούν να είναι πιο αρμονικά μεταξύ των παιδιών και οι διαφωνίες τους να λύνονται και να ξεπερνιούνται.