10 Μαΐ 2023

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΑΣ από την Δ’ τάξη

 


Σήμερα, 10 Μαΐου 2023 οι μαθητές/τριες της Δ’ τάξης πραγματοποίησαν εκπαιδευτική εκδρομή στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ). Το ΙΤΕ αποτελεί το μεγαλύτερο ερευνητικό κέντρο της χώρας μας, με 10 ερευνητικά Ινστιτούτα.  Ευχαριστούμε θερμά την κα Ευαγγελία Δασκαλάκη και τους συνεργάτες της για την άψογη διοργάνωση και φιλοξενία!

Στο πλαίσιο της εκδρομής οι μαθητές/τριες ενημερώθηκαν με απλά λόγια για τα ερευνητικά Ινστιτούτα του ΙΤΕ, τα οποία δραστηριοποιούνται σε τομείς που καλύπτουν το χώρο των Φυσικών Επιστήμων, των Επιστημών Μηχανικών, των Βιοϊατρικών Επιστημών, καθώς και των Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών.

Συζητήσαμε για την Τεχνητή Νοημοσύνη (ΑΙ), τι είναι και πως οι επιστήμονες εκπαιδεύουν τα συστήματα αυτά προκειμένου να αποκτήσουν «ευφυΐα». Επίσης, τα παιδιά χρησιμοποίησαν την εφαρμογή Quick, Draw!


Επιπλέον,  έμαθαν για τις έρευνες που γίνονται στους υποθαλάσσιους χώρους και τους ήχους που εκπέμπουν τα θαλάσσια ζώα για να επικοινωνούν, όπως οι φυσητήρες στη νότια Κρήτη.


Στη συνέχεια  επικεντρωθήκαμε στην Ασφάλεια στο Διαδίκτυο. Κάναμε δραστηριότητες από τον κύκλο των μαθημάτων «Γίνε Ήρωας του Διαδικτύου». Ένα πολύπλευρο πρόγραμμα που παρέχει δραστηριότητες στους μαθητές/τριες  για να διδαχθούν μέσα από το παιχνίδι τις βασικές αρχές ψηφιακής ασφάλειας και ψηφιακής ιθαγένειας.  Έτσι με παιγνιώδη τρόπο οι  οι μαθητές/τριες  μας, διδάχθηκαν κανόνες για τα προσωπικά δεδομένα καθώς έπαιξαν και παιχνίδια κωδικοποίησης αποκωδικοποίησης.



Τέλος οι μαθητές/τριες μας  γνώρισαν και διασκέδασαν με το ρομποτικό σκύλο του ΙΤΕ που έχει αναπτυχθεί από το τμήμα Ρομποτικής.